Wat is aquarelverf?
 Aquarelverf is echte verf.  Het zijn dezelfde  pigmenten  als acryl en olieverf, alleen het bindmiddel  is anders. Bij acryl is dat acrylaathars, bij olieverf lijnolie, bij aquarelverf is het o.a. Arabische gom.
Bij gouache (plakkaatverf) is het ook Arabische gom, maar er is calciumcarbonaat (kalk) aan toegevoegd om het dekkend te maken. Aquarelverf is transparant. Je kunt dus niet, zoals bij olie of acryl, een donkere kleur afdekken met een lichte. Daarom werken we bij aquarel meestal van licht naar donker. En waar kleuren elkaar overlappen, krijg je mooie mengkleuren, net als bij gekleurd glas. Gouache is goed bruikbaar voor dekkende kleuraccenten in een aquarel.
 

Tubes of napjes?
Napjes zitten vaak in sets en zijn geschikt voor op reis, buiten schetsen en werken op klein formaat. Wil je grotere penselen en kwasten gebruiken en grote vellen papier, dan ben je aangewezen op tubes. Je knijpt er zoveel verf uit als je nodig hebt en eventueel opgedroogde verfrestjes kun je gewoon weer opnieuw natmaken en gebruiken, maar na verloop van tijd kunnen ze soms gaan verkruimelen. Ook gouache kun je hergebruiken. Waterverf blijft na het schilderen oplosbaar in water, dus je kunt later altijd nog wat wegpoetsen of veranderen. Maar daardoor zijn voltooide schilderijen ook kwetsbaar voor vocht en vuil, daarom moeten we ze achter glas ophangen of vochtvrij opbergen. Een dun laagje protecting spray (een waterverfvernis) helpt ook.
 

Zijn ze lichtecht?
Verf verbleekt minder snel dan inkt. Moderne aquarelverf is behoorlijk lichtecht en achter glas kun je het werk gewoon bij neutraal daglicht ophangen, maar vermijd direct zonlicht.